Grote Kerk

De Grote Kerk of Onze Lieve Vrouwe Kerk is het meest prominente gebouw in het centrum van Breda. Een bezoek aan de kerk kan bestaan uit:

  • genieten van gezichten op de Grote Kerk, vanuit allerlei windrichtingen zijn doorkijkjes mogelijk naar de kerk en de toren.
  • rond de kerk wandelen. Typerend is dat de Grote Kerk niet vrij staat en dat er diverse gebouwen tegen aan staan.
  • de Grote Kerk bezoeken. Gratis. Maandag t/m zaterdag 10 – 17 uur en zondag 13-17 uur met uitzondering van evenementen in de kerk (zie activiteiten agenda), waarbij de de Grote Kerk voor het publiek gesloten is.
  • de toren van de Grote Kerk beklimmen. Vanaf 12 jaar. Entree €5,- per persoon. Donderdag t/m zondag, om 14 uur en om 15 uur. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar aan de balie van de Grote Kerk. Maximaal 25 deelnemers per rondleiding, verzorgd door het Gilde de Baronie.  Vol = vol.  De beklimming duurt 1 uur. Ook is op afspraak een torenbeklimming mogelijk, voor grote en kleine gezelschappen.
  • een algemene rondleiding reserveren: ‘Rondleiding Grote Kerk‘. Een rondleiding met een gids  van het Gilde de Baronie die vertelt over de geschiedenis van de Grote Kerk, die nauw verweven is met de Bredase Heren van Nassau, stichters van de Nederlandse Nassaudynastie (het Koninklijkhuis). De kerk heeft zowel een katholieke als protestantse historie. De gids vertelt over de kunstwerken en de architectuur, zoals de grafmonumenten van Engelbrecht I en II van Nassau, het drieluik ‘de Vinding van het Ware Kruis’ van Jan van Scorel, het unieke plafond van de Prinsenkapel, de Middeleeuwse muurschildering van de Blijde Boodschap, het monumentale orgel en de 15e eeuwse ‘zitterkens’ van de koorbanken in het hoogkoor.
  • een rondleiding ‘De Grote Kerk backstage‘ reserveren . Een rondleiding met een gids van het Gilde de Baronie, door ruimtes van de kerk die doorgaans niet voor publiek toegankelijk zijn, zoals bijvoorbeeld de kapittelzaal, de consistoriekamer en de hoge kappen boven het kerkschip. 12 bezoekers per keer i.v.m. de kleine ruimtes en de draagkracht van het plafondgewelf.
  • een rondleiding ‘Kleine dingen in de Grote Kerk‘ reserveren . Een rondleiding met een gids van het Gilde de Baronie, langs onopvallende details in de Grote Kerk, met name van het interieur.  Details die hun eigen verhaal hebben, zoals bijvoorbeeld duiveltjes en draakjes onder kraagstenen en in pilaarkapitelen, verborgen symboliek op grafmonumenten en andere kunstwerken, afbeeldingen op de koorbanken, tekens en teksten op muren en pilaren en sporen van de Beeldenstorm.
  • de toren van de Grote Kerk beklimmen met een meet & greet met de stadsbeiaardier. Van april tot en met november op een aantal vrijdagen om 11.30 uur. Vanaf 12 jaar. Entree €5,- per persoon. Tickets zijn op de dag zelf verkrijgbaar aan de balie van de Grote Kerk. Maximaal 25 deelnemers per rondleiding, verzorgd door het Gilde de Baronie.  Vol = vol.  De beklimming duurt 1 uur. Om 12 uur is een ontmoeting met de stadsbeiaardier Paul Maassen. Hij vertelt over het carillon, laat de speelcabine zien en bespeelt zijn beiaardklavier.

Een bijzondere ‘kijk’ op de Grote Kerk:

▲ HOME ▲

interessante informatie over de stad Breda