Schone singels en oevers

Schone singels en oevers in Breda

Jij kunt elke maand meedoen met een opruim actie om zwerfvuil te verzamelen,  zowel op het water als op de kant van de Singels, Mark en Aa.

De organisatie is in handen van Sup & Run Events, een partnership tussen Kristina Morros (van Soul Vibrations Yoga, SUP and Wellness)  en Ron Bekker (van Runnerscafe) 06-81022063. In samenwerking met de gemeente Breda.

Iedereen van 12 jaar of ouder kan gratis meedoen met de SUP clean up op het water of de plogging op de oevers. De maandelijkse opruimactie is vaak op een zaterdag van 10 tot 12u en soms op een zondag (tijden en start locaties kunnen variëren). Een  redelijke conditie is wenselijk.

Aanmelden
  • voor op het water: ron@runnerscafe.nl
  • voor op het land: ron@runnerscafe.nl

De allereerste ‘Schone singels en oevers in Breda’ is op zaterdag 22 augustus 2020 gehouden. De tweede met burgemeester Paul Depla is op zaterdag 19 september 2020 gehouden – tevens World Cleanup Day.

Kijk voor de komende data bij de Facebook events van Sup & Run ‘Schone singels en oevers Breda’.

 

Aanleiding

Breda is een prachtige stad om vanaf het water te ervaren en onze singels en rivieren vormen een geweldige attractie voor zowel Bredanaars als bezoekers. Helaas hebben we wel een uitdaging om onze waterwegen schoon te houden. Zowel op het water als langs de overs is allerlei soorten zwerfafval zichtbaar.

We kunnen hier samen verandering in brengen, door één keer per maand een schoonmaak actie te houden. Kristina Morros en Ron Bekker zijn de organisatoren van deze clean-up’s. De gemeente Breda ondersteunt deze initiatieven.

Kristina is naast anesthesiemedewerker in het ziekenhuis ook initiatiefnemer van Soul Vibrations Yoga, SUP and Wellness. Zij geeft yoga trainingen en is SUP trainer. SUP staat voor Stand Up Paddleboarding: staand peddelen op een soort surfplank. In haar vrije tijd gaat ze het water op met haar SUP board en verzamelt dan het afval wat ze in het water tegenkomt, regelmatig in Breda.
Ron is leefstijlcoach en trainer bij Runnerscafe. Hij begeleidt mensen naar een positieve duurzame leefstijlverandering. Onder andere met zijn COOL programma (Coaching op leefstijl). Ron heeft in Breda en daarbuiten al verschillende routes uitgezet om al joggend of wandelend zwerfafval te verzamelen. Dit heet Plogging of Stadsjutten.

Soul Vibrations SUP school en Runnerscafe slaan de handen ineen en worden gesteund door de gemeente Breda om de bewustwording onder de burgers en bezoekers van Breda te verhogen, daar waar het gaat om het milieu in onze stad.

Wat kun jij zelf doen?

Jij kunt zelf in actie komen op een leuke, actieve en sociale manier.
Doe gratis  mee en meld je aan voor Plogging (joggen terwijl je afval opruimt) of de SUP clean-ups (peddelen over het water en tegelijkertijd rommel opruimen). De SUP clean-up is niet alleen voor de peddelaars op een board; je kunt ook meedoen als je over een kayak, kano of boot beschikt.

Hoe en Wanneer?

Een keer per maand, op een zaterdag van 10 tot 12 uur of bij uitzondering op een zondag. Deelnemers voor de Plogging op de oevers melden zich aan via een email naar: ron@runnerscafe.nl
Deelnemers voor de schoonmaak op het water melden zich aan aan via een email aan op: ron@runnerscafe.nl

De startlocatie verschilt: meestal vanaf de Veilingkade 8,  4815 HC Breda (vlak bij STEK en Pier15), soms bij BAAI (Markkade 1AB, 4815 HJ Breda) of soms in de wijk Boeimeer op het grasveld voor buurthuis de Mokkenboom (Cimburgialaan 107, 4819 BB Breda). Vanaf hier wordt gezamenlijk vetrokken.

Ervaring met SUP is noodzakelijk om op een SUP board mee te doen. Iedere peddelaar is welkom, ook als je meedoet met een kano, kayak of boot.
Ervaring met Plogging is niet nodig. Iedereen die 10 minuten achter elkaar kan joggen of hardlopen kan aansluiten. Je krijgt van de organisatie handschoenen en een zak om je afval in te verzamelen. Plogging is niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor je gezondheid. Tijdens het hardlopen raap je het afval op wat je tegenkomt. Bukken, opstaan en weer verder rennen kan je vergelijken met een bootcamp of intervaltraining.

FAQ – Meest gestelde vragen

Kost deelnemen geld?
Nee, dit is een gratis evenement (Suppen of plogging).

Gaat deze actie door bij het oplaaien van het Coronavirus?
De schoonmaak actie gaat geheel volgens de regels van het RIVM m.b.t. Corona.

Moet ik zelf een SUPboard meenemen?
Het is noodzakelijk om een eigen SUPboard mee te nemen. Zorg dat je een touwtje meeneemt om de grijper op jouw board vast te maken.  Een eigen kano, kayak of boot gebruiken kan natuurlijk ook.

Moet ik een wetsuit aan?
Nee, een wetsuit is niet nodig op de singels.  In de winter periode kan een wetsuit wel prettig zijn. Zorg dat je makkelijke kleding (hardloop of fitness kleding) draagt, zodat je lekker vrij kunt bewegen. Als het zomers weer is, kun je natuurlijk ook een makkelijk zittende korte broek dragen. In de zomerperiode gaat iedereen met blote voeten op de SUPs dus slippers aandoen is aan te bevelen (slippers gaan ook mee op de SUP, onder het elastiek). Het is beter om geen katoenen kleding te dragen omdat katoen, als je in het water mocht vallen, nat blijft, waardoor je heel snel afkoelt, wat niet prettig is.

Is het ook geschikt voor kinderen?
Vanwege behoefte aan efficiëntie is het niet handig voor kinderen onder 15 om mee te doen aan de SUP clean ups, tenzij diegene eerder ervaring heeft gehad met deze actie.
Kinderen vanaf 12 jaar kunnen meedoen met de plogging.

Wat gebeurd er met het afval?
Het afval wordt verzameld om te fotograferen en om de informatie door te geven aan de Stadsjutters via Litteratti. Litteratti is een app waarin de foto’s zijn getagd door een digitaal verhaal te maken over de zwerfvuil in onze stad. Verder wordt het zwerfvuil weggegooid. Wij zijn in gesprek met Gemeente Breda om het plastic te verzamelen voor een project met CLEAR RIVERS.

Ik kan niet zo lang joggen of hardlopen. Kan ik dan mee met de plogging?
Ja, iedereen met een reguliere conditie (10 minuten achter elkaar joggen/hardlopen) kan mee doen. Tijdens de plogging leggen we ongeveer 6 km af in anderhalf uur.

Wat als het regent?
Wij gaan gewoon door met motregen. De schoonmaakactie wordt opnieuw ingepland bij temperaturen onder 10 graden, veel wind of bij kans op onweer.

Hoe kan ik mij opgeven?
Mail naar: ron@runnerscafe.nl voor plogging. Mail naar ron@runnerscafe.nl voor de actie op het water.

Moet ik zelf een grijper regelen?
Als je een grijper hebt, mag je jouw grijper meenemen op het water anders worden de grijpers geregeld voor deelnemers. Tijdens de plogging heb je geen grijper nodig. Je raapt het afval op met handschoenen. Daardoor is het een full body work-out.

Waar kan ik omkleden?
Er is geen kleedkamer. Het is beter om in sportkleding te komen.

Kan ik mijn kostbaarheden/portemonnee ergens achterlaten?
Je hoeft geen geld mee te nemen. Draag ook geen dure kleding, sieraden, of accessoires. Autosleutels kunnen op een veilige plek opgeborgen worden.

Hoe weet ik wanneer de volgende schoonmaakactie is?
Je kan de agenda volgen bij Sup & Run Events en bij Runnerscafe. Naast de websites staat ook info op de sociale media van beide initiatieven, zoals Facebook, Instagram en LinkedIn.

Waarom doen jullie dit?
Omdat zwerfvuil een groot gezamenlijk probleem is en wij hierbij willen helpen om dit terug te dringen. Al het zwerfvuil in het water gaat direct via rivieren naar de zee en op land is het overal te vinden. Wij willen aandacht voor dit probleem en willen laten zien dat iedereen hieraan mee kan helpen om dit probleem op te lossen. Wij willen in een schoon Breda, wonen, leven en werken. De gemeente Breda maakt het mogelijk om dit soort acties op te zetten.

Waar kan ik meer informatie krijgen?
Neem contact op met Ron Bekker 06-81022063.

▲ HOME ▲

 

interessante informatie over de stad Breda