Wetenswaardigheden

Wist u dat Breda…
  • 4 consulaten telt? Mongolië, Suriname, Malta en Myanmar (ook wel Birma genoemd)
  • een aantal van de grootste winkels per branche kende bij de opening? I) De Hornbach Breda was bij opening in 2010 de grootste bouwmarkt van Nederland met een oppervlakte van meer dan 20.000m2 bouwmarkt, tuincentrum en een Drive In. II) De Jumbo Foodmarkt  (Stada Stores) was bij opening in 2013 de grootste supermarkt van Nederland met een oppervlakte van 6.000m2 en 35.000 producten.
  • de watertoren met het grootste torenreservoir van Nederland had? De Belcrumwatertoren had tussen 1935 en de uit bedrijfsneming in 1994 een watercapaciteit van 1450 m3.
  • de modernste bioscoop van Europa kende bij opening? Kinepolis Breda was bij de opening in 2016 de eerste volledige laserbioscoop in Europa, met laserprojectoren in alle zalen. Dat betekent een hogere lichtopbrengst (60.000 lumen), meer contrast en het scheelt veertig procent aan energie ten op zichte van conventionele projectoren.
  • het grootste particuliere park met zonnepanelen kende bij de ingebruikname in 2016? De ZonneWIJde is opgericht met 576 crowdfunders en omvat 6.904 zonnepanelen op ca. 2 hectare grond.  Met een opbrengst van meer dan 1,6 GWh/jaar over een periode van 20 jaar. Gelegen op een braakliggend stuk grond tussen bedrijventerrein Steenakker (de Praxis) en de Noordelijke Rondweg.
  • nog diverse bierbrouwerijen heeft (nadat de Oranjeboombrouwerij in 2004 gesloten werd). Bierbrouwerij Breda (ca. 1 miljoen liter per jaar), Brouwerij Frontaal (ca. 125.000 liter per jaar) De Beyerd (ca. 50.000 liter per jaar) en De Boterhal/St. Joris (ca. 25.000 liter per jaar). Niet te vergeten: Het Witte Anker, Paoter Gustaaf, Big Belly Brewing, Daan’s Moonshine, De Manskerel, Sint Joris, en Christoffel. Ook United Dutch Breweries – distributeur van o.a. Breda Bier en Oranjeboom) – is gevestigd in Breda.
  • een Haven heeft die 42 jaar gedempt is geweest? Van 1965 tot 2007 is de Haven gedempt geweest. De officiele opening na het uitgraven vond plaats op 30 juni 2007.
  • twee reproducties heeft van het beroemde schilderij ‘Las lanzas o La rendición de Breda’ (de overgave van Breda) van de spaanse kunstenaar Diego Velázquez. Een exemplaar hangt in het Stadhuis van Breda, het andere in het Stedelijk Museum Breda (café Lanzas). Het origneel is in het bezit van Museo del Prado in Madrid (Spanje).  In de badplaats Benalmádena is dit schilderij als groot tegeltableau ingemetseld in de wijk langs de haven (straat: Calle Murillo).
  • bekende Nederlands kent? o.a. de Bredanaars: Guido Weijers (caberetier), Robbert van de Corput (DJ Hardwell), Tijs Verwest (DJ Tiësto).
  • ook wel als locatie voor films dient? zo is de film Goud (najaar 2018) in Breda opgenomen. Sporthal De Scharen heeft als decor gediend in februari 2018.  Met David Wristers, Marcel Hensema en Loes Haverkort | Ook de film De Dirigent (première oktober 2018) is opgenomen in de Waterstraat in november 2017; ook Theater De Avenue is gebruikt als filmlocatie. Met Christanne de Bruijn, Annet Malherbe en Raymond Thiry | In 2014 is de film ‘Onder het hart’ opgenomen in café De Bommel, park Valkenberg en de haven van Breda.  Met Frank Lammers en Kim van Kooten | In 1984 is de film Schatjes! opgenomen bij de witte villa aan de Dr. Batenburglaan 157. Met Peter Faber en Rijk de Gooyer.
Verdwenen

In Breda zijn de nodige bedrijven of instellingen verdwenen.  Dat betekent dat Breda zich blijft vernieuwen. InfoBreda houdt ze in herinnering.

▲ HOME ▲

 

interessante informatie over de stad Breda